wtorek, 13 maja 2014

serypolskie.pl: Bursztyn

Ser powstały jako pierwszy z kolekcji Old Poland wymyślonej i wprowadzonej w roku 2006., najbardziej dojrzały z całej serii. Każda z partii serów jest pielęgnowana ręcznie od początku do końca przez jedną i tę samą osobę. Przez pierwsze trzy miesiące sery są masowane, przewracane i ocierane co trzy dni, potem już nieco rzadziej ale równie pieczołowicie.
Firma Spomlek jako pierwsza wróciła do starych tradycyjnych serów, stawiając na wyszukanych smakoszy, skupiając uwagę podczas produkcji na jakości surowców i kunszcie serowarów.


To łagodny ser, rozpływający się w ustach, o złożonej głębokiej słodkości. Przy skórce często ujawnia smaki gorzkiej czekolady, kakao, orzechów. Może współtworzyć deskę, ale też i sam może królować pośród stołu. Wtedy trzeba mu zapewnić towarzystwo dobrych dodatków, miodu, marchewek maczanych w miodzie i osypanych prażonym makiem, orzechów, migdałów, dużych rodzynek. Do kuchni wchodzi jak do siebie. Jest za pan brat z zupami i sosami, rozpuszcza się idealnie, rozpościerając aurę dostatniości i wyjątkowości. Uzupełni kanapkę z rostbefem, cielęciną, pogodzi się w sałatce z cytrusami.

Ser jest zrobiony z pasteryzowanego mleka krowiego. Dojrzewa minimum 6 miesięcy.

Cena za 100g.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz